Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

8 hetes státuszjelentés

Ugyan az igaz, hogy pont ma 15 hetes Momóka, de kronológiailag még csak a 8 hetes státuszjelentésnél tartok. Szóval lássunk is neki! 

Momóka kifejezetten érdeklődő, nagyon figyelmesen nézi a játékokat és egyéb tárgyakat, amelyeket mutatok neki. Szemével követi a mozgásukat, ha kell, már néha a fejét is fordítja. Kedvence a fekete-fehér Ikeás bögrém. Végre nyugodtan kávézhatok reggel, mert sokáig csodálja a fehér alapon fekete pöttyöket.

Amitől önkívületi állapotba esik, az a hugitól, Atitól és anyutól kapott babaforgó. Ennek az a különlegessége, hogy ez volt életének egyik első karácsonyi ajándéka, ami ráadásul telejsen sajátkészítésű. A felhőbarátokkal akár 30 perceket is elbeszélget a kiságyában, ahol egyébként egy másodpercig sem marad meg. Hangosan kiabálja nekik, hogy “Á”. Egyelőre csak ezt tanítottam meg neki az ÁBC-ből.

Zabálnivalóan cukker, ha énekelek neki ő is bekapcsolódik a dalolásba és hosszúra elnyújtott, monoton “Ő”-t mond. Határozottan szereti az embereket, főleg az arcokat. Mindenkire széles szájjal mosolyog közben szemét huncutul összehúzza.

Hason fekve a fejét már nagyon ügyesen tartja, alig inog csak meg. Nem is teszi le. Hosszú percek után fárad csak el, de még akkor sem hajlandó letenni. Már csak milliméterek választják el a talajtól, de ő még mindig csak küzd. Ha már nem bírja tovább tartani, sírva fakad.

Momóka gyakorlatilag mintababa. 3 óránként ébred enni. Ezt a rendszert nem én erőltettem rá, magától találta ki. Szinte sosem sír, csak ha segítségre van szüksége. Például böfögnie kell, pisis-kakis a pelus vagy túlpörgött és nyugtatásra, altatásra van szüksége. A hasa szokott fájni, de Infacolt adunk neki, az segít. Az éjszakáink is csendesek. Egyszer éjfél körül, aztán 3-kor és végül reggel 6-kor kér enni. Addig cuppog, amíg fel nem ébredek és meg nem etetem. Este 9 és 10 között alszik el. 8:30-kor fürdés, 9-kor etetés van.

A fürdést eleinte Kati intézte – saját magát “A Szemüveges Katiként” nevezi meg Momónak, ezért a továbbiakban én is így nevezem meg (a szerk.) -, mert mi nem mertük. Hálátlan feladat volt ez. Momóka a vízben sírt mint az állat és féltette a kis rongy életét. Majd miután A Szemüveges Kati megszerettette vele a fürdést, azonnal átvettük tőle.

Az altatás eleinte kézben történt, de rájöttünk, hogy amint megpróbálom betenni az ágyikójába rögtön felébred. Vagy ha nem is ébred fel, fél óra után tuti magához tér és méltatlankodik, hogy mégis mi a jó fenét képzelünk magunkról, hogy őt csak úgy betesszük az ágyikójába. Ezért most már a mi ágyunkban altatom.

Az ágyunk hatalmas, 2×2 méteres, kényelmesen elférünk és nem parafaktor, hogy véletlen ráfekszünk. Ő azon az oldalon alszik, ami közvetlen a kiságy rácsa mellett van, tehát legurulni sem tud. Magunk közé nem tesszük, az azért erős lenne. Ő nyugodtan alszik amit úgy kell érteni, hogy nem ébred fel ok nélkül és amikor hajnalban etetés van, nekem is könnyebb a dolgom. Ha a cumi kiesik a szájából sokkal egyszerűbb visszatenni. Sőt, ha nyugtalankodik csak megfogom a kis kezét, a fejem a kis kobakjához nyomom és már alszik is tovább, mint a bunda. És bevallom én is szeretek vele aludni. Általában én fekszem mellette, de hajnalban mikor már faszkivan nagyon álmos vagyok, Tomtival helyet cserélünk. A Tábornok egyébként már kifejezésre juttatta azon aggodalmát, hogy a gyerek annyira be fog szokni az ágyunkba, hogy nagyobb korában se tudjuk majd kitessékelni. Nos, én aztán egyáltalán nem ragaszkodom mereven ahhoz, hogy Momóka velünk aludjon. Szóval nem ellenkeztem, ellenben megkértem, hogy akkor vállalja már át az altatás procedúráját, én ugyanis örömmel átadom neki, hátha sikerül a kiságyban altatni. Nos, azóta is velünk egy ágyban alszik baba. Egyébként én nem tartom reálisnak a félelmet, hogy majd nagyon odaszokik. Majd leszoktatjuk, ha szükséges. Minden napnak megvan a maga baja, előre nem aggódom olyan dolgokon, amelyek egyáltalán nem biztos, hogy bekövetkeznek. ByTheWay, konzervatívok és megmondóemberek, akik most e sorokat helytelenítő és/vagy értetlenkedő fejcsóválással olvassák, kíméljenek a nagy bölcsességektől és ezeréves bevált hagyományoktól. Én így altatok, ilyen vérlázító módon. Mert ez nekünk szuperül működik és akinek nem tetszik, az le van sajnálva.

Anyukám imádja az unokáját és a lelkét is kiteszi értünk. Már rögtön az első hetekben vigyázott rá, amíg mi elmentünk moziba és megnéztük a Zsivány Egyest. Fejek le előre tejet és amikor etetési idő van, anyu odaadja neki cumisüvegből.  Vettünk is egy automata fejőgépet és a tejet zacskózva gyűjtöm a mélyhűtőben. Ezzel váltom meg a szabadságom. Persze, ehhez kell egy olyan fan(t)a(sz)tikus nagymama, mint az én anyukám. Ő lett Momóka első számú rajongója. Szeretnek is együtt lenni nagyon.

A 6 hét letelte után már megengedjük másoknak is hogy kézbe vegyék a féltett kincsünket. Előtte nem adtunk rá alkalmat – vicces is volt, ahogy Tomti igyekezett feltűnés mentesen elszambázni a gyerekkel a látogatóktól 1-2 métert – úgy döntöttünk ugyanis, ezzel próbáljuk védeni a kis zsenge szervezetét.
Azóta már sok rokonnal találkoztunk. Az egyik legemlékezetesebb a dédipapánál tett látogatás volt, aki 93 éves lett. Nagyon megható volt a karjaiban látni Momókát. Látni a másfél hónapost és az 1130 hónapost egymásra mosolyogni. Elgondolkodtatott, hogy milyen rövid az élet és a legjobb dolgok benne olyan egyszerűek, mint egy viszonzásra talált mosoly.

Tényleg mindenki odavan a gyerekért, a nagypapák is örömmel büfiztetik a kicsit. Hát hiába, ezzel a karizmával mindenkit pillanatok alatt levesz a lábáról. De tud ám mást is!
8 hetes különleges képessége a pelusból való kipisilés és a felfelé szarás tudománya. Jobb napjain egészen hónaljig.

Én vagyok az, aki tisztába teszi. Tomti nem ugrál a lehetőségért sosem, csak ha látja, hogy hulla vagyok hajnalban, és határozottan felszólítom rá. Bár még ekkor is igyekszik húzni az időt, hátha felébredek és átvállalom a feladatot.  Azt szokta mondogatni, hogy akkor kéri a babát, ha már kellően tiszta és illatos. Persze ez csak vicc, csak neki sincs humorérzéke.
Ő a 8 hét alatt, titokban baba-suttogóvá képezte magát és úgy tudja Momót elaltatni, hogy a gyerek teljes katatón állapotba kerül. A pláne pedig, hogy ilyenkor a kicsi minimum 4 órát alszik egyhuzamban. Néha éjjel is alszik 6-ot egyszerre, de azért sajna ez nagyon ritka. Visszatérve, amikor én már romokban vagyok, hogy ez a büdös gyerek egyszerűen nem alszik el, Tomti betrallázik a képbe, megsimogatja a baba fejét párszor és a gyerek úgy zuhan álomba, mint akit hipnotizáltak. Én is próbálkoztam már a mutatvánnyal, de felejtsd el, hogy menne. A másik, hogy etetés után, ha a Tábornok itthon van, böfizteti a kicsit. Neki akkor is hajlandó büfcsizni, mikor én már minden tudásom bevetettem de semmi sem használt. Tomti átveszi és máris minden oké lesz. Ha a baba sír vagy rosszkedvű Tomti csak felveszi a titkos apa-tartásba és minden megváltozik, azonnal boldog lesz a gyerek. Misztikus kapcsolatban állnak egymással, nem lehet rá más magyarázat. Persze azért ne gondolja senki, hogy a Tábornok olyan csúcsszuper, mint amilyennek leírom. A halál idegesítő dolgait nagyvonalúan elhallgatom, de tervezek a közeljövőben egy apa szidalmazó posztot.

Momóra már a 62-es ruhákat kell ráadnom, az 56-osokat mind kinőtte. Ha valamelyik félreméretezett mégiscsak jó lenne rá, a lábfeje nem fér bele a lábrészbe.

Nincs nála édesebb kisfiú a Földön!

Puszi
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.