Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Angliában minden más

Te tudtad, hogy Angliában a várandós anyukák még csak véletlen sem találkoznak nőgyógyásszal? És hogy szülés után másnap már haza is indulhatnak a kórházból? Fogadjátok szeretettel Linda beszámolóját, mert Angliában minden más!

14915430_1177397588963278_2838413579131863677_nAngliában, ha terhes vagy, az első utad a GP-hez vezet. Ő a háziorvos. Onnan aztán továbbítják a nagy hírt az Antenatal Cenerbe, ez a terhesgondozó. Itt jelölik ki a midwife-od vagyis a védőnőd, akihez majd a 9 hónap alatt végig járnod kell. Ami nagyon különbözik a magyarországi gyakorlattól, hogy nőgyógyàsz nuku, vele egyszer sem találkozol a terhességed ideje alatt. És ez azt jelenti, hogy hüvelyi vizsgàlat egyetlen egyszer sincs.

Körülbelül fèlidősen kell elmenni a vèrcukor vizsgàlatra és nem az első hónapokban, ahogy otthon szokás. Sőt, a vizsgálat menete is más egy kicsit. Venned kell egy Lucozade energiaitalt ès ezt kell meginni, szinte egy húzásra. A cukros víz itt kint nem divat. Miután mindet megittad, 2-3 óra múlva mehetsz be vérvételre a kórházba. Természetesen ilyenkor soron kívül behívnak.

A 9 hónap alatt minden védőnői vizsgàlatnàl kell adnod vizeletmintát, megmérik a vérnyomásodat, a súlyodat és természetesen ellenőrzik a baba szívhangját is. Egy ilyen vizsgálat körülbelül 2-3 órát vesz igénybe, a várakozási idővel együtt.

Ultrahangra mindössze kétszer kell menned, bár nekem több alkalom volt, mert „under weight” státusz alatt voltam. Ugyanis nagyon lefogytam a terhessèg elejèn a sok hànyàstól. Minden ultrahang utàn időpontot kaptam az orvoshoz, aki ellenőrizte, hogy minden oké-e. Ez így ment egészen a 38. hètig.

Ekkor az orvosnak szóltam, hogy igen kellemetlen, ha pisilnem kell. Ezért megvizsgàlt ès megàllapította, hogy a baba màr nagyon lent van. Vizsgálat közben végzett egy kis mèhszáj tàgitást, ami bizony nagyon fájt. Ezután teljes nyugalomban haza sétáltam. Dèlre haza is èrtem, megebédeltem, szépen kitakarítottam a lakàst majd estefelé anyuèkkal Skype-oltunk kb fèl órát.

Aztán 18:45-kor rohannom kellett pisilni. Mintha kèt nagy rugàst èreztem volna a hasamban ès bumm, elfolyt a magzatvizem Lelkesen meséltem a fèrjemnek, hogy úgy kèszüljön, elég hosszú èjszakànk lesz, mert elfolyt a magzatvizem. Erre ő: “biztos nem csak pisiltèl?”
Mondtam biztos nem, mert kb 2l folyadèk zúdult a wc-be.

Még elmentem gyorsan zuhanyozni, de màr èreztem is a fàjdalmat. Körülbelül 19:00 óra lehetett, mikor kértem a fèrjem, hívja a barátunkat, aki megígérte, hogy bevisz minket a kórhàzba, ha itt az idő. Ekkor bizony màr 5 perces fájásaim voltak. Ezek annyira fájtak, hogy a 3. emeletről 20 perc alatt értünk le a kocsihoz.

Itt én már nem igazán tudtam kommunikálni a fájdalomtól. Annyi erőm volt csak, hogy bedőljek az autó hàtsó ülèsère. A férjem végig mellettem volt és támasztotta a fejemet. Mondanom sem kell, száguldottunk a kórházba. Annyira beindultak a dolgok, hogy az autóban 2 tolófàjàsom is volt. Konkrétan úgy èreztem, mintha belém szorult volna egy labda, amibe időközönkènt levegőt pumpàlnak, és amire a testem úgy reagál, hogy akaratlanul is ki akarja nyomni onnan. Közben hatalmasakat üvöltöttem, nem direkt, de nem tudtam kontrolàlni. Kb 19:30-kor indultunk ès 19:55-re már be is èrtünk a kórhàzba.  Ott azonnal hoztak egy tolókocsit, amibe csak fèloldalast tudtam ülni.

Gyorsan felvittek a vajúdóba és szinte azonnal jött a szülèsznö. Kért, hogy vegyem le a nadràgom. A fèrjem végig velem volt és kimondhatatlanul nagy segítséget jelentett. A szülésznő feltett néhány kèrdèst, de a fàjdalomtól egy szó sem hagyta el a számat. Meg is kérdezte, hogy beszélek-e angolul egyáltalán.
A férjem válaszolt, hogy igen, de jelenleg egy nyelven sem beszélek.

Szülés kabátok és a táskák mellett

Szülés a csak odadobott kabátok és táskák mellett

Átfeküdtem a vajúdó kanapèra és a szülèsznö utasított, ha jön a fàjàs, akkor nyomjak. Így is tettem.
Közben a fèrjem gàzt nyomott a szàmba, mire èn olyat fejet vàgtam, hogy azonnal megértette, nem fogok többet kèrni belöle. Csak annyit tudtam kinyögni hogy “NO”. Nagyon rossz íze volt.

A fejemet a falhoz nyomtam és a kezemmel a fèrjem kezèt szorítottam, mikor jött a fájdalom. Aztán 21:05 perckor megszületett a gyönyörű kislányunk, Hanna.
Szerencsére mindent rendben találtak és végre odaadtàk nekem. Ezután àttoltak egy másik szobàba, ahol összevartak. Na, az fàjt rendesen!

Ràtettèk Hannát a cicimre ès miutàn összebaràtkoztunk, tovább toltak a kórtermembe. Itt, rajtam kívül még 7 meggyötört anyuka feküdt. Egész éjjel sírós kisbabàk és horkolós apukák vettek körül. Ugyan senkit nem làttam, mert minden àgy függönnyel el volt takarva, de mindent halottam. Mondanom sem kell, egy szemet sem aludtam. Inkább egèsz èjjel Hannàban gyönyörködtem.

Reggel kitartóan vàrtam a reggelit, de semmi sem érkezett. Végül csak jött egy nővér ès közölte, ha èhes vagyok, mehetek a kantinba. Hatalmas fàjdalommal indultam neki, plussz még Hannàt is toltam magam előtt. De, ez még semmi, mert kiderült, hogy még wc-re is gyerekkel kell mennem, ha nem akarom őt egyedül hagyni.

Angliában nem kell 3-4 napokat bent maradni a kórházban, mint Magyarországon. Mi már másnap este 8-kor otthon voltunk. Ha az anyagiakat nézzük, itt minden, de tènyleg minden ingyenes! Csak az ultrahang kèpekèrt kellett fizetnem, semmi màsèrt.
Bent a kórhàzban pedig csak a szülèsznővel és a nővèrekkel találkoztam. Orvossal egyetlen egyszer sem. 

Hazaérkezés utàn házhoz jön a Health Visitor, hogy felmérje a baba környezetét, minden rendben van-e. A következő alkalommal pedig hallásvizsgálatot is végeztek Hannàn.
Én szülés után, kétszer is kihívtam a védőnőt, hogy vizsgáljon meg, mert iszonyatosan fàjt valami. Mindig azt mondtàk, hogy tökéletesen rendben vagyok, ne aggódjak. Később mégis kiderült, hogy hiànyosan varrtak össze. Emiatt nagyon sok szenvedésben volt részem. Szex nyilván szóba se jöhetett 6 hónapig! Kèsőbb, kb fél év múlva felajànlottak egy korrekciós műtètet, de visszautasítottam . Nagyon fèltem az újabb fàjdalmaktól. Hisz épp csak kezdtem rendbe jönni.

Linda, Hanna boldog anyukája
664400_10151281920768643_168369506_o

 

Puszi
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.