Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Felesleges tárgyak listája

Az első baba érkezése a szülőpárt különösen fogékonnyá teszi a marketing bullshit bekajálására. Nem is csoda, hiszen minden szülő a legjobbat akarja a kisbabájának. A lelkes, de gyereknevelésben még tapasztalatlan anyukákat és apukákat pedig gátlástalanul lehúzzák a bébikütyü gyártó cégek. És még csak nem is kell olyan facepalm tárgyakra gondolni, mint például a babapopsi törlőkendő melegítő, mert a babakelengye több alapvető darabja is teljesen felesleges. Persze, ha úgy érzed, hogy a nektek nélkülözhetetlen a cumi sterilizáló kendő, ne állj ellen a késztetésnek és vedd meg gátlástalanul. Ha azonban te is laza anyura veszed a figurát, itt egy szubjektív lista a “meg ne vedd” és a “vedd meg” cuccokról.

Meg ne vedd:

Pólya: lehet oldschool angol, vagy a most nagyon fancy, cuki mintákkal ellátott bambusz pólya, hidd el, nincs rá szükséged. Hiába tolják nagyanyáink unásig, hogy az márpedig mekkora jóság, mert nem az. Többet árt, mint használ. A csípőproblémák melegágya. 

Babakád ülőszűkítővel, állvánnyal: a legolcsóbb babakád is tökéletesen megteszi, totál felesleges flancolni. Egyrészt azért, mert amíg a baba kb. újszülott, alig fog időt eltölteni a vízben. Ilyenkor a fürdetés még nem több, mint pár perc. Amikor pedig már tud ülni, és elkezdi élvezni a fürdést, akkor nagyon elevenné válik. Túlontúl elevenné. És biztosíthatlak, hogy nincs az az isten, akinek a kedvéért nyugodtan ücsörögne a kádban. 
Svéd itatópohár: nekünk egyszer sem volt rá szükségünk, nem is vásároltuk meg. Nem is tudom mire kellett volna használni. Rejtély.

Márkás fürdető és babapopsi krémek: A védőnő és a gyerekorvos is el fogja mondani, hogy teljesen felesleges ezekből vásárolni. No more tears formula meg bébi olaj? Felejtős. Ezek mind károsak. Úgyis a gyógyszertári készítményeket fogják ajánlani, ami nincs telenyomva kemikáliával vagy kőolaj származékkal.

Pelenkázó asztal: emlékszem, hogy mennyire meg voltam lőve egy polcos-fiókos, takaros kis pelenkázó asztalért. A Tábornok azonban nem volt hajlandó ilyet vásárolni, leginkább helyhiány miatt. Így kompromisszumos megoldásként vettünk az IKEÁ-ban egy felfújhatós pelenkázós szivacsot. Hát mit ne mondja, elég kiábrándító volt. Az egyik teljesen átlagos asztalunkat kineveztünk pelenkázó asztalnak, és milyen jól tettük! Most nem győznénk kerülgetni a lakásban, mert Momó amint mászni kezdett, egy másodpercig nem lehetett a hátára fektetni. Már kapaszkodva álldogál és lépeget, így ott kell pelenkázom, ahol épp el tudom kapni mielőtt eliszkol előlem.

 

Ami viszont nagyon kell

Elektromos mellszívó: eleinte kézi mellszívóval gyötörtem magam. Az teljes kudarc volt. Annyira lassú, hogy igazából semmi értelme, mert kézzel is jóval gyorsabb az ember. Viszont az elektromos mellszívó maga a megváltás, a szabadság záloga, minden szoptató kismama legjobb barátja! Az hagyján, hogy nem gyullad be a melled, de a segítségével tudsz anyatejet lefagyasztani ínségesebb időkre. Amiért viszont belopta magát a szívembe ez a kis bizarr kütyü, hogy ha előre kiporciózod az anyatejet, akkor a nagyira rá lehet bízni a babátokat. Ti pedig kicsit kivasalhatjátok az idegeiteket valami romantikus programon.

Éjjeli fény: az éjjeli etetések és pelenkacserék nem mehetnek lámpafénynél, mert kiversz minden álmot a bébi szeméből. Elég, ha tompa félhomály van. Nagyon tompa. Nagyon-nagyon tompa.
Babakocsi: amíg megmarad benne komolyabb cirkuszok nélkül a baba, addig nagyon hasznos. Tonnákat lehet pakolni az aljába vásárláskor, rá tudod akasztani a pelenkázó táskádat, és könnyen elaltathatod benne a bébit a jó levegőn. A hordozó része pedig autósülésként is megállja a helyét.
Hurcikendő: mert nem lehet mindenhova kényelmesen eljutni egy batár babakocsival. Pl tömegközlekedni vagy erdőben sétálni horror vele. Ilyenkor áldás a hurcikendő, akár csatos, akár karikás, akár mei-tai. De akkor is szuper, ha a egyszerűen csak nyafis a kisded és 0-24-ben igényli a testközelséged. Ilyenkor csak felkötöd magadra és amíg ő rajtad piheg, addig te szépen tudod tenni a dolgodat
Pelenka kuka: eleinte a baba kaksija szagtalan, (és ezért nem is értettem mire lenne a pelenka kuka jó nekünk) de később azért lesz bukéja a dolognak. Ilyenkor sokkal jobb, ha nem a konyhai kukába dobálod a  használt pelusokat, mert simán beszédülsz a szagoktól.

Mesekönyvek könyvmoly lévén kimondhatatlanul fontosnak tartom átadni az olvasás szeretetét, aminek a belépője a mesekönyv. Eleinte lapozgatós, képes könyvek a legjobbak, színes és egyszerű képekkel. Az állatosakat jó szívvel ajánlom, mert az állathangok utánzásáért az enyém meg van veszve. Később jöhetnek az egyszerű mondókásak, majd a mesék. Könyvekből érdemes többet is beszerezni, mert a kicsiket cseppet sem zavarja, ha hónapokon keresztül ugyan azt a mondókásat nézegetitek, de te beleőrülsz.

Légzésfigyelő mi a párommal percenként (értsd: komolyan percenként) ellenőriztük, vajon él-e még a gyerek. Valamiért azt feltételeztük, hogy ha nem figyelünk oda rá, Momó elfelejt majd levegőt venni.  A légzésfigyelő viszont ezt a melót elvégezte helyettünk.
Ruhák nem kell egy egész gardróbnyi ruha, mert szempillantás alatt növik ki őket. És hát, nem éppen filléres tételről beszélünk, ha babaruhákat említünk. De készülnöd kell napi több váltás ruhával, mert sokszor át kell öltöztetni a kicsit. Bekaki, bepisi, bukás, kajamaszatok.
Cumi és cumisüveg tudom, hogy sokan félnek a cumizavartól. Mi nem tudtunk a létezéséről és ezért nem is paráztunk rá. Teljesen nyugodt szívvel toltuk a szájába a cumit és ő pedig pillanatok alatt megnyugodott tőle. A cumisüveget is használtuk, abból itta a lefejt anyatejet. Én babavizet is adtam neki belőle, mert elhiszem én, hogy elég neki az anyatej, de ha megkínáltam vele, elfogadta. Szerintem ő jobban tudja, hogy kér vagy nem kér vizet. 

Ami az elején kell, aztán már nem

Babaágy: amíg használtuk a légzésfigyelőt, addig használtuk a babaágyat is. Később az éjjeli etetéseket energia hiányában fekve oldottuk meg és gyakran előfordult, hogy mindketten belealudtunk. Ekkor vettem észre, hogy sokkal nyugodtabban alszik éjjel a gyerek, ha mellettem fekszik. Így aztán ott ragadt a családi ágyban. És imádunk vele aludni.

 

Puszi
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.